Beynin Damarsal Hastalıkları

Beynin Damarsal Hastalıkları - Prof. Dr. Cüneyt Temiz

Beynin Damarsal Hastalıkları

Beyin vücudumuzda önemli bir yere sahip olmasından dolayı meydana gelebilecek olan hasar oldukça büyük sorunlara yol açmaktadır. Beyinlerdeki damarlarda meydana gelen tıkanmalar ise bazı patolojik durumlardan kaynaklanmaktadır. Damarlarda meydana gelen tıkanma veya yırtılması sonucuna beynin damarsal hastalığı denilmektedir. Bu hastalıklara inme veya stroke gibi isimlerde verilmektedir. Beyinde meydana gelebilecek en ufak bir sorun insanlarda felç veya kısmi felce neden olmaktadır. Ayrıca denge bozukluğu, bilinç bozukluğu ve görme bozukluğuna da neden olmaktadır. Beyinde meydana gelen damar rahatsızlıkları dünya genelinde ölüm sıralamasında ilk 3’e girmektedir. Beyin vücut için oldukça önemli bir bölüm olduğu için hastalık sonrasında hastada kalıcı hasarlar bırakmaktadır.

Teknolojinin ve tıbbın gelişmesi ile birlikte beyindeki damar hastalıklarından ölümün biraz önüne geçilmektedir. Ancak bunun için rahatsızlığın erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Erken teşhis böyle rahatsızlıklar için oldukça önem ve hayati risk taşımaktadır. Beyin damarları hastalığı genellikle 65 yaş üstü insanlar görülmektedir. Bunun yanında 15-45 yaş arası hastalarda çok nadir şekilde görülmektedir. Beyin damar hastalıkları oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Bunun sebebi ise hastalarda çok yüksek ölüm riskinin bulunmasıdır. Bunun yanında hasta kişilerin sakat kalma durumu da göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Beyinde meydana gelen damarsal hastalıkların sonucunda engellenebilen ve engellenemeyen bazı sorunlar bulunmaktadır. Engellenebilen risk faktörleri ise;

Hipertansiyon

Obezite

Kandaki yağ oranın yüksek olması

Alkolizm

Ürik asit yüksekliği gibi durumlar engellenebilmektedir.

Bu sorunları engellemek bizim elimizdedir ve böylece beyin damar rahatsızlıklarının önüne geçmiş olabiliriz. Ancak insanların kendileri tarafından engelleyemedikleri bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlar ise;

Doğuştan meydana gelen damar rahatsızlıkları

Genetik olarak yatkınlık

Vücuttaki enfeksiyon insanların kendisinin engelleyemeyeceği risk faktörleri arasında yerini almaktadır. Bu risklerin arasında özellikle beyin damar hastalıklarına neden olan hipertansiyondur. Hipertansiyon engellenmesi durumunda beyin damar rahatsızlıkları da engellenmiş olmaktadır.

Beyin Damar Hastalıklarının Nedenleri

Beyin damar hastalıklarının gelişmesinin en önemli nedeni yüksek kan basıncının olmasıdır. Bunun yanında kandaki yağlar, sigara kullanılması gibi durumlar nedenleri arasında yerini almaktadır. Genel olarak beyin damar hastalıklarının nedenlerine bakıldığında ise;

Beyin damar hastalıklarının olması

Oluşan enfeksiyonlar

Tümör

Doğum sırasında meydana gelen sorunlar

Kalp rahatsızlıkları

Çeşitli ilaçların kullanılması gibi durumlar hastalığa neden olabilmektedir. Beyin damar hastalığının tanısı ise MR yöntemi kullanılarak konulmaktadır. Ayrıca ultrasonografi rahatsız etmeyen ve zarar vermeyen bir görüntüleme cihazı olduğu için hastalığın tanısında kullanılmaktadır.

Beyin Damar Hastalıklarının Tedavisi

Beyinde oluşan damar rahatsızlığının tedavisinde genellikle anjiyografi kullanılmaktadır. bu işlem genellikle kasık bölgesinde bulunan damara çok ince tüpler yerleştirilerek gerçekleşmektedir. Yapılan işlemlerin tüm ayrıntıları cihazlarda gösterilmektedir. Bu cerrahi işlemin en büyük avantajı ise hasta olan damara ulaşmak için farklı bir yerden kesme işlemi gerçekleştirmemektir.

Beyin damar hastalıklarında uygulanan cerrahi yöntem endovasküler yöntemdir. Böylece birçok beyin rahatsızlıkları cerrahi işlem görmeden tedavi edilebilmektedir. Bu yöntem ile tedavi edilen rahatsızlıklar;

Beyinde meydana gelen kanamalar

Beyinde henüz kanamamış olan baloncuklar

Atardamar ve toplardamar arasında oluşan boşluklar

Beyin kanamasının ardından meydana gelen damar büzüşmeleri

Damarlardaki darlık gibi sorunlar endovasküler yöntem ile tedavi altına alınmaktadır.

Beyin damar hastalığı tedavisinde öncelikle oluşan sorunun ne tip ve nasıl bir patolojik süreç olduğu araştırılmalıdır. Oluşan tıkanmanın ne zaman olduğu, kanamanın nasıl olduğu tedavi aşaması için oldukça önemlidir. bu hastaların tedavisinde oldukça hızlı ve dinamik işlem gerçekleştirilmektedir. Beyin damar hastalığının tedavisinde belirleyici en önemli etkenlerden birisi de erken tanıdır.

Beyin damar hastalıkları tedavisinde pek çok farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi ve cerrahi tedavidir. İlaç tedavi ile atar damarın içerisine veya toplardamarın içerisine pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçların verilmesi işlemidir. Cerrahi tedavi ise farklı amaçlar ve farklı sonuçlar için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Beyinde oluşan kan boşaltılabilir, damarlarda oluşan tıkanmalar sonucunda beyine bası yapması engellenebilmektedir. Beyin damar hastalıklarının tedavi işlemlerinde kullanılan bir başka yöntem ise nöro radyolojik işlemdir. Bunların yanında hasta olan kişinin vücut yapısını ayakta tutabilmek için fizyoterapi işlemi uygulanmaktadır.

Beyin damar hastalığı tedavisi oldukça geniş bir yelpazeyi içine almaktadır. Bu sebepten dolayı uzman, donanımlı bir hastane ekibi gerekmektedir.